Miodowo-migdałowe rożki
Przygotowanie: 40 min
Oczekiwanie: 30 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 14:48
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli
- jajko
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
- 1/4 kostki masła
- 45 dag migdałów (słupki)
Reklama
Mąkę przesiać, wymieszać z 2 łyżkami cukru i solą. Zrobić dołek, wbić jajko, włożyć pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem, zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 30 min do lodówki.
Resztę cukru zagotować z miodem i masłem. Podgrzewać na małym ogniu 15 minut. Wsypać słupki migdałowe, podgrzewać 5 min.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 2 mm (najlepiej przez folię). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.
Na podpieczonym cieście rozsmarować masę migdałową, piec jeszcze 25 minut w temperaturze 160°C. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, pokroić w trójkąty.
Trwałe, można je długo przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama