Miniserniczki z białą czekoladą i budyniem żurawinowym
Małe serniczki pieczone w papilotkach do muffinek. Połączenie słodkiej czekolady z kwaskowymi owocami smakuje wyśmienicie, a biało-czerwone wypieki rewelacyjnie prezentują się na bożonarodzeniowym stole.
Ciasto
0• 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 50 g roztopionej i przestudzonej białej czekolady
• 1 jajko
• 60 g drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem
• 150 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
• 40 g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• 1 żółtko
• świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Umieścić je w misie miksera i utrzeć, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Przygotować usztywniane papilotki do muffinek. Przełożyć do nich masę serową do wysokości 4/5 foremki. Piec przez 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
170oC, bez termoobiegu. Przy dotknięciu patyczkiem powierzchnia serniczków powinna być ścięta.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wykonanie kremu
W garnuszku z grubym dnem umieścić żurawiny, sok z cytryny i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż żurawiny pękną i puszczą sok, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem na purée, przetrzeć przez sitko, odstawić do ostudzenia. W osobnym kubeczku zmiksować blenderem 1/4 szklanki wody, jajko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Dodać do przetartych żurawin i ponownie utrzeć. Zagotować, pod samo koniec dodając masło. Powstały budyń przelać do kubeczka, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Chłodzić przez
kilka godzin w lodówce do osiągnięcia właściwej konsystencji. Na schłodzone serniczki wyłożyć budyń żurawinowy. Przed podaniem można je oprószyć pokruszonymi bezami lub udekorować żurawinami.
Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz w książce Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"