Minipizze z rybkami
Porcja: 305 kcal
Przygotowanie: 25 minut
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 25.07.2008, 07:30
Reklama
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
Reklama
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 350 g mąki
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
Obłożenie:
- 5 pomidorów
- 250 g wędzonych szprotek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Reklama
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami podgrzanego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć, razem z pozostałym mlekiem, jajkiem i solą dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Posmarować połową oliwy i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej uformować placek. Wierzchy placków posmarować resztą oliwy i roztrzepanym jajkiem.
Pomidory opłukać, pokroić w plastry lub kawałki. Obłożyć nimi placki. Z rybek usunąć głowy i ewentualnie ogony. Ułożyć na pomidorach. Oprószyć serem, oregano, solą, pieprzem. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama