Reklama

CIASTO:
● 30 dag mąki
● 5 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● łyżeczka soli
● łyżka oleju
● 200 ml ciepłej wody
FARSZ:
● cebula
● łyżka oleju
● mała cukinia (15–20 dag)
● pieprz
● 15 dag salami
● 10 dag startego żółtego sera (np. goudy)
Mąkę przesiej, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Dodaj cukier, sól, olej i wodę. Wyrabiaj ciasto mikserem najpierw na najniższych obrotach, a nastepnie – przez ok. 5 min – na najwyższych. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objetość. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Z cukinii odetnij końce, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj z cebulą, podsmaż chwilę, oprósz pieprzem. Salami potnij w kostkę. Ciasto oprósz mąką, zagnieć jeszcze raz dłońmi, cienko rozwałkuj. Wykrawaj krążki o średnicy ok. 10 cm. Na połowie każdego krążka ułóz odrobinę farszu i kilka kawałków salami, przykryj druga połówką, zlep brzegi jak w pierogach. Gotowe pierożki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj je ciepłą wodą, posyp serem. Pozostaw raz jeszcze w ciepłym miejscu, aż wyraźnie podrosną. Piecz 15 min w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama