Reklama

Bez względu na to, czy chcesz założyć kulinarnego bloga, czy otworzyć własną restaurację, postaw na swoje popisowe dania. Taki pomysł na karierę miała Nigella Lawson. „Domowa bogini” osiągnęła sukces, publikując w gazetach przepisy na dania, z których słynie wśród rodziny i przyjaciół. Teraz, w swojej najnowszej książce kucharskiej „Nigellissima”, opisała swoje ulubione potrawy inspirowane kuchnią włoską. W sumie aż 120 przepisów plus osobiste opowieści Nigelli, które mogą posłużyć ci za inspirację.
MINESTRONE Z TORTELLONI
Składniki na 8 porcji: ● 3 łyżki oliwy czosnkowej ● listki z kilku gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego ● 400 g mrożonego zielonego groszku ● 200 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na małe kawałki ● 2 l zimnej wody ● łyżeczka soli morskiej ● 2 puszki (po 400 g) drobnej fasolki białej lub zielonej ● 500 g mrożonego tortelloni ze szpinakiem i ricottą ● mały pęczek bazylii ● 2 łyżki startego parmezanu ● 2 pory pokrojone na cienkie plastry ● obrane i pokrojone w drobną kostkę: 2 duże ziemniaki, 2 duże cukinie i łodyga selera naciowego
Rozgrzej oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Najpierw wrzuć tymianek. Wsyp groszek, przemieszaj z oliwą, dodaj pokrojone pory, ziemniaki, seler, cukinie oraz zieloną fasolkę. Wlej wodę, dopraw solą, przykryj garnek pokrywką. Poczekaj, aż się zagotuje. Zdejmij pokrywkę i gotuj warzywa przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Jeśli chcę podać zupę w ciągu godziny, przykrywam garnek pokrywką. Jeśli nie, pozwalam jej przestygnąć. Odlej 3 chochle zupy do dzbanka blendera (albo do dużej miski, jeśli używasz blendera ręcznego), starając się nabierać więcej warzyw niż płynu. Odstaw, będzie potrzebna za chwilę. Do garnka z zupą dodaj odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Doprowadź do wrzenia, wrzuć tortelloni i ponownie zagotuj. Wyłącz palnik. Dodaj bazylię oraz parmezan do blendera z zupą i zmiksuj na purée. Wymieszaj z resztą zupy. Przed podaniem odczekaj 10-15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama