Minestrone z selera naciowego
Kuchnia Włoska cieszy się u nas i na całym świecie ogromnym powodzeniem. Oprócz klimatu kochamy włoskie smaki, włoski styl i włoskie produkty. Na czym polega fenomen tej kuchni? Przede wszystkim na prostocie i jakości, na korzystaniu z tradycji i szanowaniu jej i – oczywiście – na wielkiej radości życia!
- Moje Gotowanie
1 z 4
minestrone-_1223
Kuchnia Włoska cieszy się u nas i na całym świecie ogromnym powodzeniem. Oprócz klimatu kochamy włoskie smaki, włoski styl i włoskie produkty. Na czym polega fenomen tej kuchni? Przede wszystkim na prostocie i jakości, na korzystaniu z tradycji i szanowaniu jej i – oczywiście – na wielkiej radości życia! NA LATO – proponujemy lekką jarzynową zupę, którą niegdyś wymyślili włoscy mnisi. Spaghetti z fasolką szparagową i pyszne lekkie kotleciki drobiowe, których smak podkręcają orzechy laskowe. 4 porcje Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 2 selery naciowe
- 50 ml miodu,
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag pomidorów pelatti
- 2 l rosołu drobiowego,
- sól i pieprz,
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka oregano Kamis
- słoiczek suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Kamis
2 z 4
1.
Z selera naciowego odcinamy liście,krok 1 z łodyg usuwamy włókna, dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Seler przesmażamy na podgrzanym płynnym miodzie z dodatkiem posiekanego czosnku. Dodajemy pomidory pelatti wraz z zalewą. Wszystko chwilę dusimy.
3 z 4
2.
Zawartość garnka zalewamy zimnym rosołem i gotujemy powoli, aż seler będzie miękki. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito, aby powstał gładki, aksamitny krem.
4 z 4
3.
Doprawiamy zupę krok 3solą i pieprzem oraz oliwą. Posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego, roztartym w dłoniach oregano Kamis oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamis. Delikatnie mieszamy.