Migdałowy placek
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 480 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.05.2005, 07:12
Reklama
Składniki na 8 porcji
CIASTO:
Reklama
- szklanka mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- łyżka cukru
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- żółtko
- szczypta soli
MASA:
- 3/4 szklanki mleka
- torebka cukru waniliowego
- szklanka śmietany kremówki
- 5 żółtek
- jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 dag truskawek
- 10 dag płatków migdałowych
Ciasto: makę, migdały, cukier, sól wymieszać. Dodać masło i żółtko, posiekać, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Reklama
Masa: mleko i śmietanę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze. Wlać gorący płyn, podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę, przykryć pergaminem, obciążyć suchą fasolą. Piec 15 minut w temp. 200°C. Zdjąć papier i fasolę, nałożyć krem. Piec jeszcze 35 minut w temp. 140°C. Ostudzić.
Truskawki umyć, przekroić na pół, obłożyć wierzch ciasta. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi tartę.
Reklama
Reklama
Reklama