Migdałowy mazurek
Mazurki królują na wielkanocnych stołach. Ewa Wachowicz ma wspaniały przepis na mazurka o smaku migdałowym. Porcja: 427 kcal Przygotowanie: ok. 120 minut Na 10 porcji
- Claudia
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 200 g konfitury morelowej
- 300 g bakalii
- rum
Polewa: - żółtko
- jajko
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g migdałów
- 30 g tartej bułki
- sok z 1/2 cytryny
Kajmak: - 1/2 l mleka
- 400 g cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 50 g masła
Dekoracja: - migdały (bez skórki)
- owoce kandyzowane
Mąkę wyrobić z masłem, cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzić. Mały kawałek ciasta odłożyć. Resztą wylepić prostokątną formę. Ciasto wzdłuż boków posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczki zrobione z odłożonego ciasta. Ponacinać je w ozdobny wzorek. Ciasto na dnie formy ponakłuwać. Piec 30–40 minut w 180°C.
Składniki polewy zmiksować. Ciasto posmarować konfiturą, na wierzchu ułożyć namoczone wcześniej w rumie i pokrojone bakalie. Polać przygotowaną polewą. Piec 30–40 minut w 180°C.
Do mleka na kajmak dodać cukier i wydrążoną wanilię. Gotować ok. 40 minut, często mieszając, aż mleko zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści.
¦ Kajmakiem polać upieczone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami i migdałami.
Rada Ewy:
Kajmak można wzbogacić, dodając do niego np. kawałek tabliczki rozpuszczonej czekolady lub 1/2 filiżanki mocnej kawy.
Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz