Reklama

PORCJA: 321 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 12 PORCJI
Ciasto:
● 250 g mąki
● 125 g masła
● 2 łyżki cukru l jajko
● tłuszcz do formy
Wypełnienie:
● 1 kg winnych jabłek
● sok z połowy cytryny
● 50 ml likieru pomarańczowego
● 6 jajek
● po 75 g cukru i mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 4 łyżki płatków migdałów
● cukier puder
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny i połową likieru. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, mąką, proszkiem do pieczenia i resztą likieru. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Połączyć z masą żółtkową. Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Posmarować je połową masy. Obłożyć jabłkami i polać resztą masy. Posypać migdałami. Piec 45 minut w 180°C. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama