Migdałowe babeczki z powidłami śliwkowymi
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Sztuka: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Na 12 sztuk
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 10 dag posiekanych migdałów
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 krople aromatu migdałowego
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka maślanki
- torebka cukru waniliowego
- słoiczek powideł śliwkowych
- łyżka cukru pudru
- tłuszcz i mąka do foremek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i sodą. Dodać 6 dag migdałów i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem i aromatem migdałowym. Wymieszać z miękką margaryną. Wlać maślankę, całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i szybko przemieszać. Masę nałożyć do foremek posmarowanych tłuszczem i lekko posypanych mąką.
Resztę posiekanych migdałów wymieszać z cukrem waniliowym, mieszanką posypać mufinki. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone mufinki pozostawić na 10 minut w foremkach, potem wyjąć i wystudzić.
Powidła przetrzeć, nałożyć do szprycy, wypełnić nimi mufinki (najpierw trzonkiem łyżki zrobić otwory). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.