Migdałowa baba z Podlasia
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 380 kcal
Składniki na 8 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 11:59
Reklama
- 10 dag mąki gryczanej
- kostka masła (20 dag)
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Reklama
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po łyżce mąki i po jednym żółtku. Wsypać migdały, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać do ciasta delikatnie mieszając.
Formę do baby natłuścić, oprószyć tartą bułką, nałożyć ciasto. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama