Mięsa na uroczysty obiad
Soczysta pieczeń jest doskonała, by podać ją na świąteczny obiad. Wyjątkowa gęsina, schab i szynka zachwycą gości smakiem.
Schab nadziewany figami i daktylami
Składniki:
- 1 kg schabu
- 150 g suszonych fig dobrej jakości
- 150 g suszonych daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki bulionu
- przyprawa do mięs Knorr
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
Przygotowanie:
1. Schab opłucz i osusz. Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż mięsa. Uważaj, by nie rozciąć go na wylot. Nożem zrób kieszeń w środku mięsa.
2. Schab nadziej figami i daktylami. Otwór zepnij wykałaczkami. Przyprawę do mięs Knorr zmieszaj z oliwą i pieprzem. Natrzyj schab. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godz.
3. Mięso umieść w rękawie do pieczenia. Wlej bulion. Rękaw zwiąż. Ułóż na blasze i piecz 40 min w 190 st. C. Przetnij rękaw i zapiekaj schab, aż będzie
apetycznie rumiany.
4. Wyjmij mięso i zostaw do lekkiego schłodzenia. Następnie pokrój w plastry.
Schab również wyśmienicie smakuje na zimno.
Szynka pieczona
Składniki:
szynka 1,5 kg
suszone śliwki, orzechy włoskie, suszone żurawiny
Marynata:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki
- tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po kilka ziaren ziela, jałowca i kardamonu
- liść laurowy
Przygotowanie:
1. Olej, posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny oraz zioła i przyprawy wymieszaj. Szynkę obwiąż nicią i z każdej strony natrzyj marynatą. Odłóż do lodówki na co najmniej 3 godz.
2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Szynkę umieść w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Możesz podlać odrobiną bulionu. Włóż do piekarnika na godzinę.
3. Po upływie godziny naczynie odkryj, włóż śliwki, posiekane orzechy i żurawinę. Piecz jeszcze 30 minut, obracając szynkę od czasu do czasu. Po upieczeniu naczynie z szynką wyjmij, przykryj i odstaw, aż ostygnie.
Gęś w wiśniach
Składniki:
- podwójna pierś gęsi
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sos wiśniowy:
- 150 g mrożonych wiśni
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- po 1/2 łyżeczki tymianku i czerwonej cebuli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Gęś natrzyj przyprawami. Zalej winem. Chłodź przez noc.
2. Skórę na gęsi natnij. Ułóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu. Smaż 7 min. Odwróć i smaż 3 min.
3. Gęś włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 min w 180 st. C.
4. Na sos cebulę zrumień na oliwie. Dodaj rozmrożone wiśnie, sok i tymianek. Smaż 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do gęsi.