Mielone z mizerią
Klasyczny obiad, z tym, że mielone doprawiamy tymiankiem, a mizerię przygotowujemy na bazie jogurtu.
- Claudia
Opublikowano: 07.08.2013, 08:31
Reklama
PORCJA: 399 kcal
PRZYGOTOWANIE:35 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- jajko
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- 2 świeże ogórki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka ostrej musztardy
- 1/4 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Reklama
Oba rodzaje mięsa połączyć, dodać jajko, odciśniętą bułkę i tymianek. Wyrobić razem na spoistą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże, dość płaskie kotlety. Każdy obtoczyć w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Lekko posolić i po chwili delikatnie odcisnąć. Jogurt wymieszać z musztardą i połową posiekanego koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos dodać do ogórków, wymieszać. Ogórki ułożyć na półmisku, obłożyć kotletami i udekorować resztą koperku.
Reklama
Reklama
Reklama