Międzynarodowy Dzień Pistacji
26 lutego to Międzynarodowy Dzień Pistacji. Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak a 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.
Pistacje pochodzą z Bliskiego Wschodu i należą do najstarszych kwitnących drzew. Są dowody na ich istnienie aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tamtych czasach pistacje były uważane za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych.
Po raz pierwszy w Kalifornii pistacje zaczęto uprawiać w latach 30-tych XX wieku. Obecnie, każdego roku w Kalifornii uprawia się ponad 181 milionów kilogramów, co czyni ten kraj światowym liderem w produkcji tych orzechów.
Początkowo pistacje uprawiano ręcznie a zbierano strząsając orzechy z drzew na materiał rozłożony na ziemi. Współcześnie, proces ten odbywa się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i specjalnych maszyn. Strząsają one pistacje na znajdującą się pod koronami drzew ramę, dzięki czemu orzechy nie dotykają ziemi.
Nie bez powodu pistacja nazywana jest „smukłym orzechem” – naukowcy i eksperci żywienia potwierdzają jej dobroczynny wpływ na utrzymanie smukłej sylwetki. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, kiedy po karnawałowych szaleństwach chcemy odzyskać wymarzoną figurę. Dlaczego?:
* Około 30 pistacji stanowi wartościową przekąskę, która ma mniej niż 100 kalorii. Nie tylko zaspokaja głód, ale też dostarcza więcej składników odżywczych niż chipsy czy batoniki.
* Jedzenie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pistacje, przed ćwiczeniami może ułatwić spalanie tłuszczu, a jedzenie węglowodanów i białka po ćwiczeniach przyspiesza proces regeneracji.
* Zamiast pić drogie napoje energetyzujące, wystarczy zjeść garść pistacji i wypić szklankę wody – to naturalny sposób uzupełnienia elektrolitów utraconych podczas ćwiczeń.
* Badacze z Uniwersytetu Loma i Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że osoby jedzące orzechy mają na ogół mniej tkanki tłuszczowej i nie przybierają na wadze.
* Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego spożywanie pistacji w łupinach wymaga więcej czasu na konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.
Propozycja dla osób dbających o figurę:
Wyjątkowe Prażone i Niesolone pistacje kalifornijskie marki Wonderful® Pistachios to czysty, naturalny smak pistacji bez dodatku tłuszczu i soli. Wyróżnia je wysoka zawartość błonnika, witaminy B6, potasu i magnezu.