Meksykańskie chili con carne
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 1 i 1/2 godz
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 13:53
Reklama
Składniki na 4-6 porcji
Reklama
- 60 dag wołowiny (łopatka)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- 2 łyżki oleju
- strąk papryczki chili
- 1/2 l rosołu wołowego
- szczypta zmielonego kminku
- szczypta papryki w proszku
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Reklama
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili oczyścić, usunąć pesteczki, miąższ drobno posiekać.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i mieszając obsmażyć. Włożyć chili, podlać rosołem i dusić około 1 godziny.
Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki.
Do mięsa dołożyć pomidory, fasolę wraz z zalewą i kukurydzę, gotować jeszcze ok. 30 minut. Przyprawić kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie dosolić. Podawać z białym pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama