Medaliony z emulsją cytrusową
- Moje Gotowanie
4 porcje
Przygotowanie: 50 min
Składniki:
EMULSJA:
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego TaoTao
- łyżka siekanej kolendry
- skórka otarta z 1/2 limonki
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1/3 kostki masła
- 5 kropli oleju sezamowego TaoTao
MIĘSO:
- 30 dag polędwicy wołowej lub wieprzowej
- 50 ml marynaty w stylu tajskim TaoTao
- 2 łyżki sosu rybnego TaoTao
1 z 5
medaliony-z-emulsja-paprykowa_1374
4 porcje Przygotowanie: 50 min Składniki: EMULSJA:
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego TaoTao
- łyżka siekanej kolendry
- skórka otarta z 1/2 limonki
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1/3 kostki masła
- 5 kropli oleju sezamowego TaoTao
MIĘSO:
- 30 dag polędwicy wołowej lub wieprzowej
- 50 ml marynaty w stylu tajskim TaoTao
- 2 łyżki sosu rybnego TaoTao
2 z 5
1
Ocet mieszamy razem z sosem sojowym, kolendrą, skórką z limonki i pomarańczy, dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
3 z 5
2
Masło topimy w rondlu i lekko brązowimy, przelewamy do zimnej miski. Delikatnym strumieniem wlewamy do masy miodowo-octowej, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Gdy emulsja przestygnie, ponownie mieszamy do uzyskania gęstej kremowej glazury, na końcu dodając kilka kropli oleju sezamowego.
4 z 5
3
Polędwicę kroimy w poprzek włókien na 1 cm plastry. Mięso mieszamy z marynatą w stylu tajskim i sosem rybnym, odstawiamy na 20–30 min. Kawałki mięsa układamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy. Formujemy na cienkie medaliony.
5 z 5
4
Mięso grillujemy na bardzo mocnym żarze po 30 s z każdej strony. Gotowe medaliony zanurzamy w emulsji i podajemy na sałacie, np. z prażonymi orzechami ziemnymi i kiełkami fasoli.