Medaliony w boczku
Oto przepis na aromatyczne polędwiczki w boczku. Medaliony w boczku są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
- Claudia
Opublikowano: 23.04.2015, 10:43
Reklama
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 750 g polędwiczki wieprzowej
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- pęczek dymki ze szczypiorem
- 3/4 szklanki bulionu
- 1/2 kg zielonego groszku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2–3 gałązki mięty
- łyżka oliwy
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka sproszkowanego kuminu
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso pokroić na 12 plastrów o grubości ok. 2 cm. Boki każdego z nich owinąć wędzonym boczkiem. obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kawałki dymkę. Wlać bulion. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości. Groszek gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Dodać czosnek, śmietanę, miętę i oliwę. Zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, kuminem, solą i pieprzem. Podawać z polędwiczkami.
Nasza rada: do opasania mięsa możesz użyć także szynki typu parmeńska. Pysznym włoskim akcentem będą też delikatne płatki parmezanu, którymi obłożysz gotowe danie.
Reklama
Reklama
Reklama