Mazurska zupa grzybowa
Przepis na mazurską zupę grzybową. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 240 kcal, dla 6 osób
- Naj
● ząbek czosnku
● 3 łyżki masła
● 4 kromki bułki
● 40 dag grzybów
● sok i skórka otarta z cytryny
● marchewka
● łyżeczka mąki
● 1 l bulionu z drobiu
● 100 ml śmietany
● żółtko
● sól
● pieprz
Posiekany czosnek zeszklij na połowie masła. Bulkę potnij w kostkę, zrumień na patelni, wymieszaj z masłem i czosnkiem. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój. Wrzuć do 1/2 l wrzątku z sokiem i skórką z cytryny, gotuj 20 min, odcedź (wywar zachowaj). Marchew zetrzyj na tarce, podsmaż na reszcie masła. Dodaj grzyby, oprósz mąką i mieszając, smaż chwilę. Zalej wywarem z grzybów i bulionem, gotuj na małym ogniu 10 min. Dodaj śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.