Mazurek śmietankowo-migdałowy
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:42
Reklama
Składniki na 16 porcji
Ciasto:
Reklama
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3 żółtka gotowane i 1 surowe
- 3 łyżki śmietany
- aromat migdałowy
Pomada:
- szklanka śmietany
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag migdałów mielonych
- migdały całe
- żółtko
- łyżka soku malinowego
Reklama
Ciasto: gotowane żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę i cukier posiekać z margaryną. Dodać wszystkie żółtka, śmietanę, kilka kropli aromatu.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, ułożyć na blasze. Z odłożonego ciasta upleść dwa warkocze. Przylepić je wzdłuż brzegów i na środku (na krzyż). Piec 20 minut w temp. 200°C.
Pomada: śmietanę, cukier i miąższ wanilii gotować 10 minut na małym ogniu. Wbić żółtko, mieszając gotować 3 min. Dodać sok i mielone migdały (łyżkę odłożyć).
Pomadę wylać na czterech polach ciasta. Mazurek ozdobić całymi i mielonymi migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama