Mazurek pomarańczowy
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2006, 11:50
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- szklanka mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła
- żółtko
- 1/2 kg cukru pudru
- 3 pomarańcze
- cytryna
- tłuszcz do formy
- ozdoby z gorzkiej czekolady
Reklama
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, wbić żółtko, wsypać 1/2 szklanki cukru pudru i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w 200°C.
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, opłukać, sparzyć, przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce.
Masę przełożyć do rondla, dodać resztę cukru, wlać 1/2 szklanki wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok. 30 minut.
Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.
Reklama
Reklama
Reklama