Mazurek orzechowo-kawowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:43
Reklama
Składniki na 16 porcji
Reklama
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag orzechów laskowych mielonych
- kostka margaryny
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- białko
Lukier i dekoracja:
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- szklanka cukru pudru
- łyżka rumu
- garść orzechów włoskich i migdałów całych
- kawowe ziarenka
Reklama
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, owinąć, włożyć na godzinę do lodówki.
Z 1/4 ciasta uformować 2 cienkie wałki i skręcić je spiralnie. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, ułożyć na blasze. Boki ciasta posmarować rozmąconym białkiem i dokleić przygotowany brzeg. Placek nakłuć w kilku miejscach, piec 15 minut w temp. 190°C.
Lukier i dekoracja: kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Cukier puder utrzeć z gorącą kawą i rumem. Mazurek polukrować. Ozdobić migdałami, orzechami i ziarenkami kawowymi.
Reklama
Reklama
Reklama