Mazurek migdałowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 130 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2006, 11:42
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 10 dag migdałów
- 7 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
- 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
- masło i cukier do blachy
- migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
- gotowy lukier
Reklama
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama