Mazurek marcepanowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 330 kcal

- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 15 dag migdałów mielonych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- jajko
- żółtko
- kostka masła
- łyżeczka skórki cytrynowej
DEKORACJA:
- 20 dag marcepana
- zielony barwnik
- skórka pomarańczowa
- kandyzowane wiśnie
- migdały całe
- tortowe pisaki
- kurczaczki z kruchego ciasta
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i migdałami. Dodać masło, jajko, żółtko i skórkę, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
3/4 ciasta rozwałkować na prostokąt, ułożyć na blasze, z reszty ciasta uformować rant, przylepić go do placka. Piec na złoto (ok. 15 minut) w temperaturze 190°C.
Dekoracja: masę marcepanową zagnieść z barwnikiem, rozwałkować i ułożyć na cieście. Pisakiem zaznaczyć gałązki, z połówek migdałów zrobić bazie. Ozdobić kurczaczkami, skórką i wiśniami.
Polecane
Mazurek śliwkowy na Wielkanoc jak z cukierni: ten prosty przepis podbije serca wszystkich domowników!
Jak zmarła Agnieszka Mazurek? Prokuratura wszczęła śledztwo ws. śmierci gwiazdy disco polo. Jest oficjalny komunikat
Nie żyje znana wokalistka disco polo, Agnieszka Mazurek. Pożegnanie łamie serce... "Już nigdy nie zobaczymy Twojej roześmianej buzi"
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa