Mazowiecka zupa grochowa ze śliwkami
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
OCZEKIWANIE: 12 godzin
GOTOWANIE: ok. 4 godzin
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:18
Reklama
Porcja: 210 kcal
Reklama
Składniki na 6 porcji
1 kg grochu niełuskanego
10 dag suszonych śliwek
3 marchewki
pietruszka
cebula
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka posiekanej natki
olej
sól, pieprz, maggi
Groch namoczyć na noc (ok. 12 godzin). Marchewki i pietruszkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju.
Groch odcedzić, zalać 1 l przegotowanej wody. Dodać marchewki, pietruszkę, cebulę, śliwki, listek laurowy, ziele angielskie, gotować około 4 godzin. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama