Masz babo placek...ze śliwkami
Późne jesienne śliwki są najlepsze – zgromadziły pod skórką całą słodycz i aromat lata. Nie przejmuj się, że są małe, czasem nawet troszkę pomarszczone. Brak urody wynagrodzą z nawiązką obłędnym smakiem twoich przetworów i wypieków.
- Naj
1 z 5
ciasto_gl
Późne jesienne śliwki są najlepsze – zgromadziły pod skórką całą słodycz i aromat lata. Nie przejmuj się, że są małe, czasem nawet troszkę pomarszczone. Brak urody wynagrodzą z nawiązką obłędnym smakiem twoich przetworów i wypieków.
2 z 5
shutterstock_17766739
PYSZNY PLACEK Z KRUSZONKĄ ORZECHOWO-KOKOSOWĄ 6 PORCJI: ●1/2 kg krupczatki ●kostka dobrej margaryny do pieczenia ●7 łyżek cukru pudru ●2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ●2 żółtka ●2 łyżki śmietany ●cukier puder do posypania KRUSZONKA: ●łyżka mąki ●łyżka startych orzechów laskowych lub migdałów ●łyżka wiórków kokosowych ●łyżka zimnego masła ●3 łyżki cukru demerara (duże, brązowe, nierafinowane kryształy) ●1/3 łyżeczki cynamonu Mąkę, margarynę, cukier i proszek po- siekaj, dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, wylep nim blaszkę (20x25 cm) i wstaw na 15–20 min do zamrażalnika. W tym czasie podgrzej piekarnik do temp. 100°C i zrób kruszonkę: wszystkie jej składniki dokładnie rozgniataj palcami, aż powstaną suche „zacierki”. Na zimnym cieście ułóż połówki śliwek skórką do dołu, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Podnieś temp. do 180°C i piecz placek ok. 40 min. Przed podaniem jeszcze ciepłe ciasto posyp grubą warstwą cukru pudru.
3 z 5
Kopia_shutterstock_56851888
PUSZYSTE RACUSZKI NA KEFIRZE 4 PORCJE: ●40 dag twardych śliwek ●4 jajka ●4 łyżki cukru ●400 ml kefiru ●1/2 łyżeczki cynamonu ●20 dag mąki ●łyżeczka proszku do pieczenia ●klarowane masło do smażenia ●cukier puder do posypania Umyte i wypestkowane śliwki drobno pokrój. Oddziel żółtka od białek; żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na gładką masę, a białka z 2 łyżkami cukru ubij na sztywną pianę. Utarte żółtka wymieszaj z kefirem, cynamonem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami wsypuj do masy żółtkowej, dokładnie wymieszaj, na koniec połącz z pianą i pokrojonymi śliwkami. Rozgrzej masło, nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron na złoto owalne racuszki. Posyp cukrem pudrem.
4 z 5
Kopia_shutterstock_36185560
SUPERŁATWE MUFFINKI 12 SZTUK: ●2 szklanki mąki ●1/2 szklanki drobnego cukru ●łyżeczka sody oczyszczonej ●łyżeczka proszku do pieczenia ●mała torebka cukru waniliowego ●1/4 łyżeczki cynamonu ●2 jajka ● 1/2 szklanki oleju ●30 dag kwaśnej śmietany lub jogurtu bałkańskiego ●20 dag węgierek W jednej misce wymieszaj: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon. W drugiej połącz roztrzepane jajka, olej, śmietanę lub jogurt. Mokrą mieszankę wlej do suchej, wymieszaj szybko (nie przejmuj się grudkami). Wydrylowane śliwki pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do ciasta, przemieszaj. Nałóż do formy na muffinki lub do jednorazowych foremek aluminiowych (natłuść je trochę). Piecz ok. 25 min w temp. 190°C.
5 z 5
shutterstock_55270957
KOSTKA DROŻDŻOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM 8 PORCJI: ●2 dag drożdży ●100 ml mleka ●25 dag mąki ●2 łyżki cukru ●4 łyżki masła ●1/4 łyżeczki soli DO PRZEŁOŻENIA: ●budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) ●350 ml mleka ●1–2 łyżki masła ●kilka kropel ekstraktu waniliowego ●40 dag śliwek Drożdże wkrusz do ciepłego mleka i wymieszaj. Dosyp mąkę i cukier, dodaj masło, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Wsyp sól, zagniataj jeszcze chwilę. Przykryj i odstaw na 1 godz., aby wyrosło. Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, tyle że w mniejszej ilości mleka. Ostudzony utrzyj z masłem i ekstraktem waniliowym. Ciasto podziel na pół, uformuj placki wielkości blaszki, w której będziesz piekła. Jeden połóż na jej dno, posmaruj kremem budyniowym, ułóż na nim połówki śliwek, przykryj drugim plackiem. Odstaw jeszcze na 20 min. Piecz ok. 50 min w temp. 200°C. Wierzch możesz polukrować.