Maślaki w ziołowym sosie
Porcja: 380 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie i duszenie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 500 g maślaków
- cebula
- pęczek bazylii
- 1/2 pęczka natki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 orzechy włoskie
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- 2 ząbki czosnku
Grzyby oczyścić, obrać, umyć. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać z łyżką masła. Na tłuszczu podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać grzyby. Smażyć bez przykrycia, a gdy grzyby się zarumienią, przykryć, dusić ok. 15 minut. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bazylię i natkę umyć, razem z orzechami i 1/2 łyżeczki soli posiekać, po czym utrzeć, dodając stopniowo pozostały olej. Wymieszać z czosnkiem i serem. Ziołowo-serową pastę dodać z resztą masła do grzybów. Dusić pod przykryciem 5 minut. Odstawić, nie zdejmując pokrywki na 5 minut. Grzyby podawać z pieczywem lub jako dodatek do smażonego mięsa.
Nasza rada
Sos można zastąpić gotowym pesto lub grzyby posypać świeżymi ziołami.