Marynowane udka
Przygotowanie: 1,5 h, kaloryczność 460 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 08.02.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 8 udek kurczaka
- sól
- pieprz
- 3 listki laurowe
- 4 gałązki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa
- 40 dag ziemniaków
- garść czarnych oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Reklama
Udka oprósz solą i pieprzem, włóż do miski, dodaj listki laurowe, tymianek i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalej winem, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Udka osącz z zalewy, obsmaż na złoto na oliwie. Ziemniaki obierz, umyj, przekrój na połówki. Resztę czosnku posiekaj, zrumień na oliwie, wrzuć ziemniaki, szybko obsmaż. Przełóż do żaroodpornego naczynia, włóż udka, oliwki, zalej bulionem i marynatą z udek. Całość zagotuj, przykryj i piecz 1 godz. 20 min w temp. 180°C. Podawaj z ryżem na sypko i zielona sałata w sosie winegret. NASZA RADA: Do marynaty zamiast wina możesz użyć kilku łyżek octu jabłkowego – nada mięsu piękny, delikatny aromat.
Reklama
Reklama
Reklama