Marynowane pomidorki
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie: 2 dni
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:35
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg pomidorków koktajlowych
- 20 dag sera typu feta
- 4 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii
- 6 ząbków czosnku
- po kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- ok. 1/2 l oliwy
- główka sałaty
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Reklama
Pomidorki umyć, ściąć wierzchy, środki lekko wydrążyć. Ser utrzeć z zieleniną, przyprawić pieprzem i nadziać pomidorki.
Czosnek obrać. Tymianek i rozmaryn opłukać, osuszyć.
Pomidorki, ziarna pieprzu, listki laurowe, czosnek i zioła włożyć do słoika. Wlać tyle oliwy, by zakryła pomidorki. Wstawić do lodówki na 2 dni.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Ocet winny przyprawić solą i pieprzem.
Sałatę wyłożyć na talerz, skropić octem, rozłożyć pomidorki i polać 4 łyżkami oliwy z marynowania pomidorków. Podpowiadamy! Tak przygotowane pomidorki świetnie się także sprawdzają jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs.
Reklama
Reklama
Reklama