Reklama

● grejpfrut
● cytryna
● 60 dag brzoskwiń
● 300 ml octu jabłkowego
● 40 dag cukru
● łyżeczka przyprawy do marynat
Grejpfruta i cytrynę sparz, obierz ze skóry, pokrój na plastry. Brzoskwinie przelej wrzątkiem, włóż do zimnej wody, zdejmij skórkę. Przekrój, wyjmij pestki, 1–2 utłucz w moździerzu. Ocet podgrzej z cukrem, zmiażdżonymi pestkami i przyprawą do marynat. Brzoskwinie pokrój, włóż do rondla z octem, podgrzewaj, aż zmiękną, wyjmij. Do octu wkładaj na chwilę cytrusy, wyjmuj łyżką cedzakową. Owoce ułóż w słojach. Marynatę podgotuj; kiedy nabierze gęstości syropu, odcedź ją i wlej do słoików z owocami, zakręć szczelnie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama