Marynowane brzoskwinie z cytrusami
Przepis na marynowane brzoskwinie z cytrusami. Oryginalne, egzotyczne przetwory na zimę.
- Naj
Opublikowano: 01.08.2009, 10:00
Reklama
● grejpfrut
● cytryna
● 60 dag brzoskwiń
● 300 ml octu jabłkowego
● 40 dag cukru
● łyżeczka przyprawy do marynat
Grejpfruta i cytrynę sparz, obierz ze skóry, pokrój na plastry. Brzoskwinie przelej wrzątkiem, włóż do zimnej wody, zdejmij skórkę. Przekrój, wyjmij pestki, 1–2 utłucz w moździerzu. Ocet podgrzej z cukrem, zmiażdżonymi pestkami i przyprawą do marynat. Brzoskwinie pokrój, włóż do rondla z octem, podgrzewaj, aż zmiękną, wyjmij. Do octu wkładaj na chwilę cytrusy, wyjmuj łyżką cedzakową. Owoce ułóż w słojach. Marynatę podgotuj; kiedy nabierze gęstości syropu, odcedź ją i wlej do słoików z owocami, zakręć szczelnie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama