Marynowana wołowina z woka
Prosta chińszczyzna dla początkujących
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 20 minut
Duszenie: 10 minut
Porcja: 310 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.06.2005, 11:48
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1/2 kg wołowiny bez kości
- 4 pory
- 2 cebule
- strąk czerwonej papryki
- strąk zielonej papryki
- 8 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- cukier, pieprz ziołowy
Reklama
Mięso umyć, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Sos sojowy wymieszać z octem, 2 łyżkami oleju i mąką kukurydzianą. Mięso zalać marynatą, odłożyć na 20 minut.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć osączone z marynaty mięso i smażyć 5 minut.
Pory oczyścić, pokroić. Strąki papryki przekroić, oczyścić, pokroić w paski. Cebule obrać i też pokroić.
Mięso wyjąć z woka. Rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć pory, cebulę i paprykę. Na wierzchu ułożyć plastry wołowiny, oprószyć szczyptą cukru i pieprzu ziołowego, podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama