Marta Dymek o "Jadłonomii po polsku": "To książka o kuchni polskiej na miarę naszych czasów"[wywiad]
Czekałyśmy na nią jak na pierwsze truskawki i jest! Nowa "Jadłonomia po polsku" to zbiór przepisów Marty Dymek, wielkiej propagatorki kuchni roślinnej, która tym razem namawia nas, by docenić to, co polskie. O tym, co jest najmocniejszą stroną polskiej kuchni oraz o najpiękniejszym wspomnieniu związanym z kuchnią z dzieciństwa rozmawiamy z autorką i blogerką - Martą Dymek.

Masz w pamięci jakieś najmilsze wspomnienie związane z polską kuchnią?
Marta Dymek: Z kuchnią polską mam wiele świetnych wspomnień. Na przedwiośniu odmienianie przez wszystkie przypadki kiszonej kapusty i ogórków. Wiosną ciągłe kursowanie z kobiałkami truskawek i wyczekiwanie na młode ziemniaki. Latem zachwyt nad ilością bobu, pomidorów, fasolki szparagowej i tym, że cukinia może być tak tania. Jesienią coroczne zaskoczenie, że mam za mało słoików i nie pasujące do nich zakrętki. Na przedzimiu otwieranie pierwszych słoików kiszonych ogórków i ajwaru. A zimą, która jest moją ulubioną porą roku w kuchni, ciągłe gotowanie zup i kaszy. Lubię wszystkie te cykliczne momenty i wspomnienia z nimi związane.
Czy podczas pracy nad "Jadłonomią po polsku" coś cię zaskoczyło w polskiej kuchni? Co jest jej mocną, a co słabą stroną?
Marta Dymek: Zaskoczyło mnie, jak bardzo jarska była dawna kuchnia w Polsce. Dzisiaj często myślimy o kuchni polskiej jako bardzo mięsnej, a jako typowe dania przychodzi nam do głowy kotlet schabowy. Tymczasem ten ostatnio jest krewnym austriackiego sznycla i jest jadany u nas od stosunkowo niedawna, bo od stu lub dwustu lat. A przez wiele wieków podstawą jadłospisu były kasze, suszona fasola oraz bób, kiszona kapusta i zboża. Myślę, że to ważne, bo wiele z tych produktów jest dzisiaj łatwo dostępnych, tanich i można z nich przygotować potrawy smakujące bardzo tradycyjnie. Dzięki temu te osoby, które chcą jeść mniej mięsa, a lubią kuchnię polską będą mogły znaleźć znaleźć naprawdę smaczny kompromis i nie będą musiały z niczego rezygnować. To wielki atut kuchni polskiej, że ma tak długą historię i tak dużo różnych tanich, łatwo dostępnych produktów jak kasze, kiszonki czy soczewice. A pytanie o słabe strony jest za trudne, nie umiem na nie odpowiedzieć – może ich nie widzę.
Masz jakieś ulubione danie polskiej kuchni?
Marta Dymek: Wszystkie zupy. A już zwłaszcza barszcze i ogórkową. W tych pierwszych lubię to, że mają rozkoszny, słodki smak i dużo aromatów ziół, grzybów lub korzennych przypraw. Różnią się też w zależności od pory roku, czysty barszcz wigilijny ma bardziej dystyngowany ale też posępny smak niż treściwy i pełen różnych warzyw barszcz ukraiński. Z kolei w ogórkowej lubię to, że jest kwaśna i prosta jak drut. A obydwie te zupy są też tanie, zupełnie roślinne i możliwe do zrobienia dla każdego w Polsce, niezależnie od tego, czy mieszka w dużym mieście, czy zupełnie małym!
W galerii znajdziecie przepisy z książki Marty Dymek "Jadłonomia po polsku" (wyd. Marginesy)
1 z 3

Boczniaki w oleju lnianym
2 z 3

Budyń chałwowy
3 z 3

Rewolucyjny pasztet
Polecane
W tej restauracji jadła Greta Thunberg podczas wizyty w Polsce: co warto o niej wiedzieć?
„Po rozwodzie mąż zapomniał o istnieniu naszych córek. Sama harowałam na godne życie, walcząc o każdy zdobyty grosz”
„Rodzinne spotkanie wywróciło moje życie o 180 stopni. Zgaga po pączkach na smalcu to przy tym pikuś”
„Latami usługiwałam rodzinie, a oni nie pamiętali nawet o moich urodzinach. Żałuję, że zmarnowałam całe życie w kuchni”
„Afera w naszej parafii zakończyła się skandalem na pół Polski. Kto by pomyślał, że to sprawka proboszcza?”
„Gdy mąż zapomniał o naszej 5. rocznicy ślubu, postawiłam mu ultimatum. Albo ja, albo gierki na telefonie”
„Marta oczekuje ode mnie drogich prezentów, a mnie ma gdzieś. Tę niespodziankę na urodziny zapamięta do końca życia”
„Ledwo wzięłam, ślub, a już myślę o rozwodzie. Mąż wytarł sobie gębę naszą przysięgą małżeńską”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa