Reklama

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK
● 10 dag gorzkiej czekolady
● 5 białek
● 20 dag cukru pudru
● sól
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka wymieszać z cukrem pudrem i solą. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temp. 50°C. Zdjąć z ognia i powoli schłodzić, ubijając.
Białka polać czekoladą i mieszać gumową szpatułką, aż w masie powstaną marmurkowe smugi.
Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką 20 dużych kleksów. Piec 35-40 min temp. 140°C (bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie). Ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce (dostęp powietrza sprawia, że tracą chrupkość i stają się miękkie).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama