Marmolada pomarańczowa z czekoladą
Prawdziwym przebojem twojego stołu na pewno stanie się marmolada pomarańczowo-czekoladowa – idealna do biszkoptów, sucharków, gofrów czy grzanek.
- Naj
SKŁADNIKI:
- kilogram jabłek
- 1,25 kg pomarańczy
- 1,1 kg cukru
- 250 g gorzkiej czekolady
Jabłka umyj, nie obierając podziel na ćwiartki. Włóż do rondla, podlej 100 ml wody i doprowadź do zagotowania. Zmniejsz ogień, duś 40 min, często mieszając. Wywar przelej przez gęste sito, wyciskając jabłka drewnianą łyżką (ale nie przecieraj!), a potem raz jeszcze przez gazę. Odlej 50 ml soku. Z kilograma pomarańczy wyciśnij sok, skórki wyskrob z miąższu. Odłożone pomarańcze sparz, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Do rondla wlej 20 ml wody, wsyp 200 g cukru, wymieszaj i gotuj 20 min. Wlej sok jabłkowy, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Wymieszaj, gotuj 10 min. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewając, mieszaj ciągle, aż czekolada się stopi. Doprowadź do wrzenia, gotuj 20 min. 5 min przed końcem wrzuć plasterki pomarańczy. Przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem, aż wystygną.