Marchewkowe racuszki z winegretem
Przygotowanie: 45 min, kaloryczność: 210 kcal, dla 2 osób
- Naj
● 3 jajka
● szklanka purée z marchewki
● 1/2 szklanki mąki pszennej
● 4 łyżki masła
● sól
● olej do smażenia
● kilka liści sałaty
● kilka rzodkiewek
● por (tylko zielona część)
● 4 łyżki oliwy
● 2 łyżki soku z cytryny
● pieprz
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Purée marchewkowe, mąke, żółtka i miękkie masło dokładnie wymieszaj, posól do smaku. Na końcu delikatnie połącz z pianą z białek, aby powstała puszysta masa. Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką płaskie placki, smaż z obu stron na chrupiąco. Gorące racuszki ułóż na sałacie, udekoruj plastrami rzodkiewek i liśćmi pora. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Sosem winegret skrop gotową potrawę.