Marchewkowa z ananasem i sezamem
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 80 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 14:17
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 60 dag małych marchewek
- 15 dag ananasa z puszki
- 100 ml syropu z ananasa
- łyżeczka mąki ziemniacznej
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- łyżka masła
- sól
Marchewki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Masło stopić w rondlu, wrzucić marchewkę, podlać 2 łyżkami wody, oprószyć szczyptą soli, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Co jakiś czas zamieszać.
Ananas pokroić w kostkę, dodać do marchewki. Syrop z ananasa połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać do rondla, wymieszać, przyprawić solą, dusić 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Przed podaniem posypać sezamem.
Reklama
NASZA RADA
Ananasa możemy zastąpić cząstkami pomarańczy. Zamiast syropu z ananasa dajemy sok z pomarańczy i gotujemy dosłownie chwilę.
Reklama
Reklama
Reklama