Marcepanowy jabłecznik
Pyszne ciasto na zbliżający się weekend.
- Claudia
Opublikowano: 21.09.2012, 05:00
Reklama
Porcja: 458 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 12 porcji:
Reklama
- 4–5 jabłek
- 250 g masła
- 220 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g masy marcepanowej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Masło zmiksować z 200 g cukru, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 1/4 ciasta wylać na dno natłuszczonej formy i rozłożyć na nim jabłka. Wlać resztę ciasta, wierzch posypać pozostałym cukrem i piec 45 minut w 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama