Reklama

SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK

Reklama
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego DELECTA
  • jajko
  • żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 5 dag zmielonych orzeszków pistacjowych
Reklama

- Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym, jajkiem oraz żółtkiem.
- Do masy przesiać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać startą na tarce masę marcepanową, do drugiej pistacje, obie części ponownie zagnieść.
- Ciasta rozwałkować na dwa równe prostokąty. Na pistacjowy placek nałożyć marcepanowy, lekko docisnąć, ciasno zrolować. Owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
- Wałek ciasta wyjąć, pokroić w plasterki grubości około 1/2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15 min w 190°C. Po wystudzeniu można ozdobić pistacjami lub szlaczkiem kolorowego lukru.

Reklama
Reklama
Reklama