Marcepanowe ślimaczki
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 80 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:36
Reklama
SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK
Reklama
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- torebka cukru wanilinowego DELECTA
- jajko
- żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag masy marcepanowej
- 5 dag zmielonych orzeszków pistacjowych
Reklama
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym, jajkiem oraz żółtkiem.
- Do masy przesiać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać startą na tarce masę marcepanową, do drugiej pistacje, obie części ponownie zagnieść.
- Ciasta rozwałkować na dwa równe prostokąty. Na pistacjowy placek nałożyć marcepanowy, lekko docisnąć, ciasno zrolować. Owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
- Wałek ciasta wyjąć, pokroić w plasterki grubości około 1/2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15 min w 190°C. Po wystudzeniu można ozdobić pistacjami lub szlaczkiem kolorowego lukru.
Reklama
Reklama
Reklama