Małże w winie z czosnkiem
Super danie na walentynki! Wszak małże to znany afrodyzjak!
- kobieta.pl
Opublikowano: 14.02.2013, 10:08
Reklama
Składniki:
Reklama
- małże w winie (słoiczek)
- główka czosnku
- mała cebula
- natka pietruszki
- makaron (opakoanie 500g)
- trzy łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- pół cytryny
- sól i pieprz do smaku.
Małże gotujemy 10-15 min w wodzie. Skorupki powinny się w tym czasie otworzyć w garnku. Te wciąż zamknięte wyrzucamy. Otwarte obieramy i wrzucamy do garnka, zalewamy winem ze słoiczka (lub szklanką białego wina) i gotujemy na wolnym ogniu. Rozgrzewamy patelnię, na oliwie smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. W osobnym garnku gotujemy makaron. Do czosnku i cebuli dodajemy małże (wraz z sosem, w którym się gotowały), pokrojona natkę pietruszki i smażymy chwilkę. Za moment dodajemy makaron, masło pieprz i sól. Gotujemy kolejne 5 min.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama