Reklama

● 1/2 l mleka
● 6 łyżek cukru
● cukier waniliowy
● sól
● 10 dag ryżu
● 1/4 kostki masła
● 2 jajka
● 3 białka
● 25 dag malin (mrożonych)
[adsense]
Mleko zagotuj z łyżką cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsyp ryż i ugotuj do miękkości. Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru. Żółtka oddziel od białek, ucierając, dodawaj po jednym do masła. Połącz z przestudzonym ryżem. 2 białka ubij na piane z 2 łyżkami cukru, połącz z ryżem. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, dno przykryj malinami, następnie ułóż warstwę ryżu. Piecz 20 min w temp. 220ºC. Pod koniec przykryj pianą z białek ubitych z łyżką cukru. Piecz, aż wierzch będzie złocisty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama