Malinowe łódeczki
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 185 kcal
Składniki na 12 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.05.2007, 12:45
Reklama
- 9 dag masła
- niepełna szklanka (15 dag) mąki
- 6 łyżek (6 dag) cukru pudru
- żółtko
- 25 dag twarożku
- 3 łyżki (3 dag) cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 20 dag świeżych malin
- tłuszcz do formy
Reklama
Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, podzielić na 12 równych części.
Natłuszczone i oprószone mąką łódeczkowate foremki wylepić ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 190°C, na złotobrązowy kolor, ostudzić.
Maliny delikatnie opłukać, osuszyć. Twarożek, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z twarożkiem. Łódeczki wypełnić kremem. Obłożyć malinami. Potem udekorować żagielkami z bibułki na wykałaczkach.
Reklama
Reklama
Reklama