Malezyjski Satay z kurczaka
Specyfika KUCHNI daleko-wschodniej to nie tylko smak potraw, ale także estetyka podania. Danie powinno działać na wszystkie zmysły: musi by piękne, aromatyczne i smaczne. Charakterystyczne dla tej kuchni jest także drobne krojenie składników, wynikające z powszechnego posługiwania się pałeczkami, co umożliwia także szybkie smażenie produktów w naczyniu zwanym wokiem.
1 z 4
malezyjski-satay-z-kurczaka_1222
Specyfika KUCHNI daleko-wschodniej to nie tylko smak potraw, ale także estetyka podania. Danie powinno działać na wszystkie zmysły: musi by piękne, aromatyczne i smaczne. Charakterystyczne dla tej kuchni jest także drobne krojenie składników, wynikające z powszechnego posługiwania się pałeczkami, co umożliwia także szybkie smażenie produktów w naczyniu zwanym wokiem. 4 porcje Przygotowanie: 30 min SKŁADNIKI:
- 25 dag piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki curry Kamis
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chili Kamis
- sok i skórka z limonki
- 5 dag sera Bursztyn
- 3 pomidory
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 szalotki sos sojowy TaoTao pieprz
2 z 4
1.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm.Marynujemy w curry, łyżce oliwy, posiekanym ząbku czosnku i łyżeczce chili Kamis. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Odstawiamy na 20 min.
3 z 4
2.
Zamarynowane mięso nadziewamy jak najściślej na szpadki do szaszłyków i grillujemy na ruszcie lub smażymy na patelni grillowej. Zapiekamy, posypując startym serem Bursztyn.
4 z 4
3.
Pomidory przecinamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobna kostkę, dodajemy kolendrę, resztę oliwy, pozostały posiekany czosnek i posiekane szalotki. Doprawiamy resztą chili Kamis, sosem sojowym TaoTao i pieprzem. Podajemy do kurczaka.