Makowiec zawijany
Święta bez makowca? Nie w Polsce. Oto makowiec zawijany według wypróbowanego przepisu Doroty Świątkowskiej prowadzącej blog mojewypieki.com.
- Claudia
Porcja: 397 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Na 12 porcji
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g roztopionego masła
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- ziarenka z laski wanilii
Masa makowa:
- 500 g mielonego maku
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Drożdże pokruszyć. wymieszać z łyżką cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem (do pokrycia). Wystudzić i odcisnąć. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Wymieszać z resztą składników.
Na końcu dodać ubite na sztywno białka. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od samego brzegu. Zwinąć, a końce podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec 30–40 minut w 190°c. ciasto wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić i polukrować.