Makowiec na kruchym spodzie
- Claudia
porcja: 437 kcal
przygotowanie: 50 minut
na 12 porcji:
- 250 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- łyżka gęstej śmietany
- żółtko
- szczypta soli
- 120 g masła
Masa makowa:
- 400 g maku
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- 80 ml kremówki
- garść rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i włóż do lodówki na godzinę. Mak opłucz, a następnie gotuj w mleku ok. godziny. Odcedź i zmiel dwukrotnie w ma-szynce do mięsa. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj zmielony mak, kremówkę, rodzynki, miód i powidła. Całość smaż, aż masa zgęstnieje i składniki się połączą. Mąkę na kruszonkę zagnieć z masłem, cukrem i solą, cynamonem, następnie ciasto umieść w zamrażarce na ok. 20 minut (aby bardzo stwardniało). Schłodzone ciasto na spód makowca rozwałkuj i umieść w kwadratowej lub prostokątnej formie; wylep również brzegi formy. Na ciasto wyłóż masę makową. Kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nią ciasto. Makowiec piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do tempera-tury 190°C. Przed podaniem ciasto pokrój na porcje.