Makowiec
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:07
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka palmy
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Masa makowa:
- 0,25 kg maku
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- bakalie, esencja zapachowa
Mak na noc zaparzyć, odsączyć i zemleć przez maszynkę.
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, a następnie po trochu dodawać mak i na koniec bakalie.
Reklama
Wyrobione ciasto podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na blachę, na to wylać masę makową i nakryć pozostałą częścią ciasta.
Reklama
Reklama
Reklama