Makaronowa sałatka z szynką i mozzarellą
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 23:29
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 15 dag drobnego makaronu
- 10 dag kukurydzy z puszki
- 10 dag szynki
- 6 dag mozzarelli
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka skórki startej z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki sosu worcester
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.
Mozzarellę i szynkę pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Makaron, ser, szynkę, kukurydzę i pomidorki włożyć do salaterki.
Łyżkę soku z cytryny utrzeć z olejem, szczyptą soli i pieprzu, polać sałatkę.
Majonez, jogurt, sos worcester, skórkę z cytryny i resztę soku z cytryny wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Udekorować bazylią.
Reklama
Reklama
Reklama