Makaronowa sałatka
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 23:18
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 20 dag makaronu wstążki
- ogórek
- pomidor
- 20 dag tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do miski, ostudzić. Polać niewielką ilością oliwy, wymieszać.
Tuńczyka osączyć. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Jeżeli będzie dużo pestek, wyjąć. Tuńczyka i warzywa dodać do makaronu, dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny, natką i bazylią, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama