Makaronowa „pizza”
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 180 kcal
- Naj
Opublikowano: 22.08.2008, 11:30
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 50 dag makaronu rurki
- 50 dag pieczarek
- 3 cebule
- 20 dag żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- kilka małych pomidorków
- pieprz
- sól
- tymianek
- oregano
- papryka
- listki świeżej bazylii
Reklama
Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Odetnij końce, pokrój na plastry. Cebule obierz i pokrój na piórka, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, pieczarki, podsmaż razem kilka minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką i bazylią, wymieszaj. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odsącz. Rurki ułóż na posmarowanym olejem okrągłym naczyniu żaroodpornym, na makaron wyłóż podsmażone pieczarki. Ser zetrzyj na tarce i grubo posyp wierzch „pizzy”. Zapiekaj 20 minut. Podawaj na gorąco, udekoruj połówkami pomidorów i listkami świeżej bazylii. Jako dodatek podaj zieloną sałatę z sosem winegret.
Reklama
Reklama
Reklama