Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 50 dag makaronu rurki
  • 50 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka małych pomidorków
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • oregano
  • papryka
  • listki świeżej bazylii
Reklama

Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Odetnij końce, pokrój na plastry. Cebule obierz i pokrój na piórka, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, pieczarki, podsmaż razem kilka minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką i bazylią, wymieszaj. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odsącz. Rurki ułóż na posmarowanym olejem okrągłym naczyniu żaroodpornym, na makaron wyłóż podsmażone pieczarki. Ser zetrzyj na tarce i grubo posyp wierzch „pizzy”. Zapiekaj 20 minut. Podawaj na gorąco, udekoruj połówkami pomidorów i listkami świeżej bazylii. Jako dodatek podaj zieloną sałatę z sosem winegret.

Reklama
Reklama
Reklama