Makaroniki
Poznaj przepis na śliczne i efektowne francuskie ciasteczka. To proste!
- kobieta.pl
Opublikowano: 11.01.2013, 09:34
Reklama
składniki:
Reklama
- 7 białek
- 450 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g zmielonych migdałów
- barwniki spożywcze (po kilka kropelek zielonego, czerwonego, niebieskiego, żółtego)
- gotowy krem czekoladowy w słoiku (lub samodzielnie wykonana masa czekoladowa)
Reklama
Białko ubijamy na sztywną pianę razem z solą. Dodajemy stopniowo cukier puder i dalej ubijamy. Następnie dodajemy migdały i mieszamy delikatnie szpatułką. Powstałą masę rozdzielamy na kilka miseczek (w zależności od tego ile barwników mamy). Dodajemy kroplę barwniku do masy i delikatnie mieszamy, aż kolor się rozprowadzi.
Do rożka dekoratorskiego wkładamy masę i wyciskamy na blaszkę równej wielkości ciasteczka. Pieczemy je przez około 15 min w temp. 170 stopni. Przestudzone smarować kremem czekoladowym i składać jedno z drugim.
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama