Makaron z sosem z tuńczyka
Przygotowanie: 20 min, kaloryczność 340 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 05.02.2009, 13:40
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- opakowanie grubego makaronu, np. rurki
- sól
- 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
- 3 pomidory
- zioła prowansalskie
- suszone oregano
- pieprz
- świeża bazylia
Reklama
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Podczas jego gotowania przygotuj sos: do garnka wyłóż 2 puszki tuńczyka razem z olejem. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do tuńczyka, przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem, wymieszaj. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem z tuńczyka. Tuż przed podaniem udekoruj listkami bazylii. NASZA RADA: Aby sos był bardziej pikantny, przypraw go ostrą mieloną papryką. Możesz także dodać łyżkę pikantnego keczupu lub sosu pomidorowego.
Reklama
Reklama
Reklama