Reklama

SKŁADNIKI:
● kajzerka
● 1/2 szklanki mleka
● 60 dag mielonej wołowiny
● 3 łyżki posiekanej natki
● 3/4 szklanki startego żółtego sera
● 2 jajka
● sól
● pieprz
● olej
● makaron
SOS:
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● gałązka selera naciowego
● 2 puszki pomidorów
● bazylia
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Wymieszaj z mięsem, natką, startym serem, jajkami, solą i pieprzem do smaku. Z masy formuj małe kulki, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojonego selera, podsmaż. Wlej pomidory z zalewą, przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włóż usmażone pulpety, duś 5 min. Podawaj z ugotowanym al dente spaghetti. Nasza rada: Pulpety możesz także udusić w zwykłym białym sosie: masło zasmaż z mąką, rozprowadź śmietanką 12%, gotuj chwilę. Przypraw sporą ilością ziół, najlepiej gotowej mieszanki włoskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama